Årets konstnärer

Konstnärerna 2018-01-09T14:45:31+00:00

Lucka: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24

LUCKA #1

Petra Baastad

Mitt namn är Petra Baastad och jag är 20 år gammal. Jag är född och uppvuxen i Örebro och driver idag företaget D.C by Petra Baastad där D.C är en förkortning av Dandelion Child, vilket betyder maskrosbarn på svenska. Att jag valde att döpa mitt företag till Dandelion Child är av en simpel anledning. I Sverige beräknas vart femte barn i varje skolklass leva med en nära familjemedlem med ett missbruk. Jag är en av dem.

Mitt konstnärskap består av alla de tankar och känslor som mitt icke medvetna medberoende framkallat.

– Jag målar för det är min trygghetszon. Det är då jag får chansen att slappna av och processa olika händelser i mitt liv. Jag vill nu sprida min konst och uppmärksamma maskrosbarn runt om i världen. Problemet är för stort för att inte nämnas dagligen. Vi är inga offer utan vi är levande bevis på att det går att lyckas ändå.

Personlig webbsida: dandelionchild.se

Köp Petras tavla här.

LUCKA #2

Amanda Asp

Amanda Asp, 26 år, studerar konstvetenskap vid Stockholms universitet.

Med bläck och tuschlinjer skildras  konceptuella budskap och berättelser i Amandas konst. Ofta känslor och beteenden  som samlas i en enda linje.

Hemsida: amandaasp.com

Köp Amandas tavla här.

LUCKA #3

Susanne Åkeson Rosencrantz

Susanne är 42 år gammal och mitt i livet infann sig hennes lust att börja måla. I samband med sin femte graviditet sprudlade plötsligt fantasin och sedan dess har det fortsatt i ett rasande tempo.

Sommaren 2017 hade hon sin första utställning på Gunnebo Slott i Göteborg.
Hennes andra ägde rum hösten 2017 på Carrousel Du Louvre i PARIS. Januari 2018 ställer hon ut i Stockholm.

Avkoppling och känslan av frihet är hennes främsta anledning till sitt skapande. Hon återkommer ofta till kärlekens styrka. Att sudda ut hat genom att skänka ännu mer kärlek. Hon drivs av enkla breda penseldrag lika mycket som minimalistiska detaljer.

Personlig webbsida: susannerosencrantz.se

Köp Susannes tavla här.

LUCKA #4

Patrik Lindberg

Patrik Lindberg född i Örebro 1985 och har sin bakgrund i graffitin och de referenserna tar han med sig när han byter väggen mot duk. Sprayfärgen och de markerade linjerna och det direkta uttrycket finns där, men han tillför även en subtilitet som ofta saknas ute på stadens väggar och tåg.

Patrik arbetar även i popkonstens tradition med att återanvända populärkulturella bilder, i den här serien är det snapshots från barndomens tecknade filmer som får en makeover för att fungera i en contemporär miljö.

Igenkänningsfaktorn är hög och det blandat med de starka färgerna väcker habegäret och det är en av Patriks styrkor,att inte vara rädd för att spela på vår kärlek till konsumtion.

Personlig webbplats: facebook.com/Patrik.L.Bonetti

Köp Patriks tavla här.

LUCKA #5

Per Sonerud

Uttagen med två verk till Liljevalch vårsalong – 18. Konstnären Per Sonerud dök upp från till synes ingenstans senhösten 2014, och har sedan dess rönt stor uppskattning för sina målningar. Han arbetar företrädesvis med oljemålning, och hans säregna stil skulle kunna karaktäriseras som intellektuell naivism med episka inslag.

Så vem är han då? För givetvis kommer inte Per Sonerud från ingenstans, som det kan tyckas. Nej, det är snarare så att det finns en mångfacetterad och händelserik bakgrundshistoria. Innan den närmare 65-årige Sonerud började måla på heltid förra hösten figurerade han i mängder av olika sammanhang. Vi snackar otaliga arbeten under fem decennier – allt från call boy i Hollywood, till musikförläggare med monsterhits i Japan.

Personlig webbplats: facebook.com/sonerudart

Köp Pers tavla här.

LUCKA #6

Magdalena Tyboni

Född 1980 i Skellefteå, Västerbotten. Började tidigt med att intressera mig för färg och form och har genom konstlinje och studier hittat det som som passar mig i utövandet i min egna företagsamhet.

Med stor passion för allt kreativt skapande har jag med åren testat mig fram
med olika sätt att ge utlopp för den processen som det fria skapandet ger.
Sedan några år tillbaka har jag jobbat med att ta fram olika former
av papperstryck av tecknade verk som jag gjort.
Det fria målandet har börjat växa fram mer och mer på senare år, när jag målar blir det för det mesta abstrakta tolkningar.

Personlig webbplats: magdaty.se

Köp Magdalenas tavla här.

LUCKA #7

Ove Lundqvist

Fotograf och ägare till Magic Image föddes 1966 i Örebro och har bott där hela sitt liv. Den första kamera fick han som sexåring och har sedan dess haft ett passionerat förhållande till bilden. De första bildintressena var människor och natur vilket följt honom genom livet. Han har sedan dess utvecklats i flera områden, och gör så fortfarande. Passionen till naturen startade tidigt och många naturbilder och porträtt har hängt på väggarna i olika hem genom åren.

Hösten 2000 började Ove jobba på en reklambyrå. I början av 2005 fick han ett fotouppdrag av en kund på reklambyrån som sedan utmynnade i ännu fler uppdrag och kunder. Efter drygt 15 år på reklambyrån gick Ove helt över på fotografering där hans kunskaper inom reklambranschen är till stor nytta och tillgång för hans kunder som får mer än bara en fotograf.

Personlig webbplats: magicimage.se

Köp Oves tavla här.

LUCKA #8

Björn Granqvist

Jag började måla som 20-åring, är idag 58 år. Bor och verkar i Eskilstuna. Emellan mitt skapande arbetar jag med olika hantverksyrken. Jag gillar att bryta mönster och provar olika konstarter i mitt skapande. Många av mina målningar har kommit fram genom texter. Jag kallar det för Budskapskonst.

Naturen, fiske och jakt betyder mycket för mig. Jag är väldigt mycket en inspirationsmänniska som helst målar under höst och vinter.

Jag ställer helst ut på platser där människor möts och lyssnar på musik. När jag har vernissage tar jag med min gitarr och gör Cornelis-tolkningar, men framför även egna låtar med finurliga texter. Musik och konst är oslagbart!

Personlig webbplats: facebook.com/bjornskonst

Köp Björns tavla här.

LUCKA #9

Tomas Vagner

Jag målar tavlor och skapar konst för att varva ner. Mitt skapande är mitt sätt att känna frihet och avkoppling. Jag planerar sällan vad jag ska måla, det växer fram under arbetets gång och efteråt kan jag ofta se vad och varför verket blivit som det blivit. Detta är en spännande och lekfull process som leder till insiktsfullhet och eftertanke.

Många gånger syns det som händer runt omkring mig på ett eller annat sätt i det färdiga resultatet. Det kan vara visionen av en kommande resa eller spår från det som varit och sånt som inspirerat. Själva drivkraften i mitt skapande är att få göra precis det jag vill, hur jag vill och när jag vill – i mitt skapande är det ingen som sätter gränser förutom jag själv. Detta resulterar ofta i uttryck som kan kännas både rått och slarvigt, något tilltalar mig i kontrast till den annars så korrekta och millimeterperfekta värld vi lever i.

Jag arbetar även gärna i Photoshop och Illustrator. Där sätter jag samman egna illustrationer med foton och experimenterar med olika filter och effekter och sammansättningar för att få fram önskat resultat.

Personlig webbplats: tavlorochkonst.se

Köp Tomas tavla här.

LUCKA #10

Maximilian Svensson

Som åttaåring fick Maximilian ”Maxi” Svensson upp ögonen för akvarellmålning och blev nyfiken på att måla själv. Han utvecklade ett stort intresse för akvareller och ägnar nu dagligen timmar åt att måla, främst naturmotiv och landskap. Idéer till motiv hittar han i allt ifrån böcker, spel och bilder till resor eller omgivningen.
Han testar gärna olika stilar och inspireras av framförallt Lars Lerin, men även Picasso och Benjamin Björklund. Maximilian Svensson är 12 år, bor söder om Stockholm och har ingen konstnärlig utbildning. Han drömmer om att i framtiden studera konst och ha en egen ateljé.

Personlig webbplats: instagram.com/maxi_svensson

Köp Maximilians tavla här.

LUCKA #11

Sara Rosengren

Sara är bildkonstnär och verksam i Malmö. ”Mitt måleri kan vara fragment av mina dagdrömmar, just nu sporrade av bland annat sönderlästa romantiska epos och stillsam lyrik, av spökhistorier och berättelser om parallella andevärldar. Det kan också vara försök att illustrera min inre verklighet och vad mina dagdrömmar gör med mig. En längtan efter något oformligt, obestämt. En längtan som jag tror att alla bär inom sig. Min ambition är att med mina målningar kunna dra in betraktaren i den ordlösa drömvärld den så väl känner igen.”

Personlig webbplats: instagram.com/sararosengren.be och sararosengren.be

Köp Saras tavla här.

LUCKA #12

Jan-Peter Lahall

Jan-Peter Lahall är född 1955 och bor vid sjön Tysslingen i Närke.Han har arbetat som fotograf på heltid sedan 1985. Hans bildskapande är kända för sitt kreativa uttryck. Han har blivit inspirerad av naturen sedan barndomen och det har lett till många resor runt om i Sverige och övriga världen.En resa till Alaska 1976 ledde till ökat intresse för fotografi och naturen.

Han har vunnit flera tävlingar i Sverige och utomlands och suttit som domare i Nature wildlife Photograper of the year i London(BBC), och Europeen photograper of the year i Tyskland(GDT). Han har gjort 11 st böcker och ger ut en almanacka sedan 20 år tillbaka. Jobbar just nu böcker om Ukraine,Great Britannien och en om naturen i världen.

Personlig webbplats: lahall.com

Köp Jan-Peters tavla här.

LUCKA #13

Lisa W Breitholtz

Mitt namn är Lisa W Breitholtz och jag arbetar som konstnär och designer. Jag målar främst i olja, akryl och kol samt syr på textila applikationer på mina konstverk. Jag arbetar en hel del med beställningsuppdrag både till privatpersoner och företag. För arkitekter, inredare och konstföreningar.
Jag säljer också litografier och prints på mina originalmålningar på inredningsbutiker runt om i Sverige.

Personlig webbplats: lisawb.se

Köp Lisas tavla här.

LUCKA #14

Lars Eriksson

Född 1951 i Växjö. Bosatt och arbetar i Stockholm. Utbildad vid Konstakademien i Köpenhamn och Konsthögskolan i Stockholm 1973-78. Jag är verksam sedan många år i en atelje som ligger i en gammal fängelsebyggnad på Långholmen. Arbetet bedrivs växelvis mellan måleri, teckning och grafik. Motiven består till största delen av figurbilder, interiörer och landskap. Ibland i kombination. Mina senaste separatutställningar ägde rum på Grafiska sällskapet i Stockholm under oktober 2016 och på Konstakademien i september 2017.

Personlig webbplats: lars-eriksson.se

Köp Lars tavla här.

LUCKA #15

Monika Lundin

Måleriet och andra typer av skapande har alltid funnits med mig. Under många år var det främst akvarell som var mitt medium. Då inspirerad av naturen såsom livfulla träd, gläntor och ljusspeglingar. Nu ägnar jag mig främst åt akrylmålning, ibland i kombination med andra tekniker. Inspirationen hämtar jag idag främst från människor; människor i rörelse, närhet och möten mellan människor. Elefanter är också ett återkommande motiv. Jag beskriver mina bilder som halvabstrakta. Jag älskar färg och expressiva linjer. Magin som uppstår när nyanser möts och färg flödar. Jag har gått ett år konstskola i slutet av 80-talet men i övrigt är jag självlärd. Tidigare utställningar: Konstrundan Österlen, Kristianstad Växjö Konstrunda Kulturnatten Växjö, Rock the Dot Restaurang Smak, Växjö Galleri Lohme, Malmö Konstföreningen Regionen, Blekinge län Litorina Folkhögskola, Karlskrona Galleri Petersson o Persson, Växjö Tingsryd Konstrunda Gårdsbys Hantverkslada, Växjö Restaurang Moshi Moshi och Växjö.

Personlig webbplats: facebook.com/monikalundinart

Köp Monikas tavla här.

LUCKA #16

Åsa Södergren

Jag arbetar företrädesvis med måleri och collage, men jag experimenterar också en del med skulptur. När det gäller mitt måleri är det olja som gäller. Dess långa torkningstid ger mig möjlighet att blanda min palett i lugn och ro, och riktigt grotta ner mig i färgerna.

Jag tycker om att arbeta i min ensamhet i ateljén. Jag går in i min egen värld – mitt lilla universum och jobbar utifrån dess egna premisser. Till en viss del styr jag processen, men bildvärlden har också den mycket att säga till om.
Ofta handlar mina bilder om berättande, eller snarare en början till berättelse. Den historia jag ser framför mig behöver inte alls vara densamma som en annan betraktare ser. Ofta tror jag att det uppfattas som sagoaktigt, och det stämmer nog att jag har behållit mycket av barnasinnet kvar när det gäller mitt skapande. Film, musik och litteratur är något som också inspirerar mig mycket.

Personlig webbplats: artsaysit.se

Köp Åsas tavla här.

LUCKA #17

Staffan Ernestam

Född den 25 februari 1963 i Jönköping Staffan Ernestam är en bildkonstnär, musikant, gitarrist, sångare, textförfattare och kompositör. Han spelar i bandet Sven-Ingvars sen några år tillbaka. Staffan bor i Örebro sedan 1973. År 2007 var han en av Örebro läns Kulturstipendiater.

Personlig webbplats: sv.wikipedia.org/wiki/Staffan_Ernestam

Köp Staffans tavla här.

LUCKA #18

Cajsa Wiremalm

Född 1995, bor i Örebro och pluggar för tillfället. I min utbildning från grundskolan finns både bild & form och musik med. Har tidigare ställt ut mina tavlor i Örebro och Köping. Målar i min ateljé som ligger strax utanför Örebro.
Skulle beskriva min konst som färgrik, abstrakt och känslostyrd. Målar ofta utifrån mina känslor och musik.

Personlig webbplats: instagram.com/cajsaskonst

Köp Cajsas tavla här.

LUCKA #19

Zandra Båth

Jag heter Zandra, jag har sedan barnsben varit en kreativ person, har haft lätt att uttrycka mig i texter och alltid haft en passion för att måla. För ett år sedan var jag med i en svår bilolycka, efter den har jag sämre minne och tappar ofta orden vilket gör att jag inte har lika lätt att uttrycka mig med ord längre, så målningen har varit en stor del av läkningsprocessen och har betytt extra mycket det senaste året.

Jag är även mycket engagerad inom kyrkan då min tro är grundpelaren i mitt liv. Där har jag även har varit med och startat upp ett We care-team som är ute på stan ca 1 gång i månaden och delar ut mackor och Festis till hemlösa/missbrukare.

Personlig webbplats: instagram.com/zandra_art5159

Köp Zandras tavla här.

LUCKA #20

Michael Artz

Michael Artz är konstnärsnamnet för Hampus Sjöberg född 1995, svensk allkonstnär och entreprenör från Dalarna. Namnet står för ”Michael” som är Hampus mellannamn och ”Artz” som var namnet på hans första företag som han startade och ett namn som blev förknippat med hans konst. Det tillsammans blev MICHAEL ARTZ.

Sedan tidig barndom har han alltid varit kreativ och omgiven av kreativitet, kultur och stark design, i hopp om att använda konst som en kraftfull redskap för att ansluta människor över hela världen med sin konstform. Perioden som han målar nu innehåller mycket abstrakta och figurativa former och han experimenterar med mycket färger och symboler.
Han designar även textilier,byxor, kuddfodral, affischer och mobilskal. Sysslar även med mode och musik, en riktigt multikonstnär.

Michael Artz har redan haft utställningar både nationellt och internationellt, han blev tillfrågad att ställa ut i anrika Brick Lane i London på The Brick Lane Gallery. Där han fick positiva recensioner och feedback. Han har även ställt ut Sverige i Örebro och i sin hemstad Borlänge, 2016 visades några av hans verk på den svenska festivalen Peace & Love.

Han har både blivit hyllad på media och fått fina utmärkelser för sitt unga konstnärskap och entreprenörskap.

”Jag vill vara en förebild att man kan satsa på det man brinner för och tror på sig själv och jobbar hårt, gå emot jantelag och begränsningar.”

Han är ett levande bevis på att man kan bara man vill, och att Michael Artz är starten på något stort.

Personlig webbplats: michaelartz.se

Köp Michaels tavla här.

LUCKA #21

Malin Östlund

Malin kommer från Skellefteå i Västerbotten.Hon har haft kreativiteten och närheten till naturen med sig under hela sin uppväxt. Hon har alltid använt sitt skapande som ett andrum med plats för eftertanke och lekfullhet. Hon målar främst tavlor i akryl med mycket färg och hennes målningar beskrivs oftast som glädjefulla, och finstämda. Motiven är ofta kvinnoporträtt i olika miljöer, vilka kan ses som en typ av självporträtt och en önskan om en vackrare och mer harmonisk värld.

Inspirationen till att skapa finner hon ofta i växtriket, oväntade ögonblicksbilder med färgkombinationer som tilltalar, och av människans inre styrka och kraft.

“När jag börjar en målning vet jag sällan vad det exakta motivet kommer att bli. Jag börjar oftast med att applicera massor av färger på den vita duken som jag blandar, droppar och skrapar, tills jag hittar den rätta känslan och färgkombinationen. Efter det så arbetar jag i många lager för att uppnå det uttryck och den komposition som eftersträvas. Att bestämma mig för när en tavla är klar är det absolut svåraste momentet för mig. Att slutligen få möta människor som gläds eller på något sätt berörs av min konst, är det som ger helheten i mitt skapande” Idag jobbar Malin heltid i sin ateljè i centrala Skellefteå.

Personlig webbplats: malinostlund.com

Köp Malins tavla här.

LUCKA #22

Kelvin Sommer

Kelvin kom som en ”enfant terrible” från Köpenhamns exerimentella klimat till ett något lugnare sörmland på 1960-talet. Hans konst pendlar mellan djup existentiell allvarsamhet och uppsluppen humor och ingen har som han i vår region skapat så mycket debatt kring konst. Kelvin menar att konsten är ett verktyg där nyfikenhet lekfullhet och öppenhet är oumbärliga fenomen för att klara av tidens olika utmaningar. Kelvin är en mycket uppskattad föreläsare, insiktsfull pedagog och en kreativ konsult inom färg, form och rymd. Kelvin Sommer är född i Köpenhamn 1944 och bosatt i Sverige sedan 1965.

Personlig webbplats: kelvinsommer.n.nu

Köp Kelvins tavla här.

LUCKA #23

Marie Plosjö

Marie Plosjö har haft konstintresset sedan barnsben då hon följde med sin mamma på konstkurser från det hon var fem år. Hon hade sin första utställning då hon var nio år. Vägvalet att jobba med något kreativt var givet. Sedan 2009 så har Marie jobbat som professionell konstnär. Hon målar främst i akryl i intensiva kulörer. De flesta tavlor bär med sig budskap som Marie håller varmt om hjärtat. Som lika rättigheter, kamp om frihet och att välja glädjen i livet. Målar alltid ett positiv budskap då Marie tror på tankens kraft och vill att betraktaren ska ledas till positiva slutmål.

Personlig webbplats: sliceoflife.se

Köp Maries tavla här.

LUCKA #24

Anonym

Denna konstnär har valt att vara anonym.

Köp den anonyma konstnärens tavla här.