Konstverken på plats i världens äldsta julkalenderluckor

Steg 5, montering i lådor

Det är en förvaringsplats som få vet om. Ado Iljazovic från BackUp är en. I nio år har han monterat in Rådhuskalenderns verk i Berth Nydéns handgjorda lådor. Varje låda är numrerad och anpassad efter ett specifikt fönster på Rådhusets fasad. Endast där passar det, inte på fönstret intill.

Det krävs två man för att montera in verken och hantera lådorna, som var och en väger ca. 80 kilo. Ado och hans kollega Faik Selimbasic, ”färsking” i sammanhanget med bara två års erfarenhet, sköter proceduren enligt ett visst mönster, Låda efter låda. Tolv lådor om dagen i två dagar.

– Lådans bakstycke lyfts bort och föregående års verk tas ut. I varje låda finns 16 lysrör som vi testar innan vi går vidare, säger Ado.

Finessen som gör det möjligt att rulla fram konstverket sitter i lådans över- och underdel. Totalt fyra plastvalsar eller rullar, som verket monteras runt. Siffran, luckans datum, sitter utåt till en början. När den som ska ”öppna” luckan drar i platsbanden på verkets baksida rullas siffran bort och bilden rullar fram för att beskådas av publiken på Stortorget. Enkelt kan tyckas. Men är allt är uttänkt ner till på detaljnivå.

På varje låda finns också 18 skruvar. De skruvas bort före inmonteringen, och skruvas dit igen när verket sitter på plats.

– Skruvarna är enormt viktiga, de håller fast allt, säger Faik.

Han och Ado testar varje lådas funktion innan de går över till nästa. Alla lysrör hela, check. Alla skruvar fastsatta, check. Rullfunktionen fungerar, check. Den röda markeringen på platsbanden sitter där den ska, check.

– Vi monterar reklam i ljuslådor också. Men det här är speciellt. Passningen måste vara exakt, allt bygger på mekanik. Det är hantverk hela vägen, säger Ado.

Den 25 november monterades lådorna upp i 24 fönster på Rådhusets fasad. Där sitter de till efter Trettonhelgen, då de monteras ner och transporteras tillbaka till förrådet på Köpmangatan. Det innebär att lådorna i år har suttit på Rådhuset ett par månader om året i tio år. Det är med största säkerhet världens äldsta julkalenderluckor.

2016-11-30T23:58:13+00:00