För tionde året i rad är det dags för Rådhusets julkalender. Och i år bjuds publiken på ett tema med en helt ny infallsvinkel.

– Temat är ”Inspiration” och bygger på att en konstnär låter sig inspireras av ett barns teckning. Vi har bjudit in 24 konstnärer och 24 barn som parvis är släkt eller har en nära relation, säger Ove Lundkvist, producent på SoulNPP.

Efter att de senaste åren ha bjudit in även rikskonstnärer och utlandsfödda konstnärer är Rådhusets julkalender tillbaka till sina rötter.

– I år har vi har enbart valt ut konstnärer med länsanknytning, precis som när vi började för tio år sedan. Många av konstnärerna har visat upp sina verk förr i kalendern, men två är helt nya: Staffan Ernestam och Alexander Creutz.

Syftet med temat ”Inspiration” är att sprida inspiration från barn till vuxna. Barnet, som är i föreslagen ålder 7-12, får rita eller måla vad det vill och teckningen blir grunden till vad konstnären ska inspireras av.

– Med inspiration från barnets teckning gör konstnären sitt eget verk utifrån sina egna referenser och tekniker. Barnets teckning är startskottet för konstnärens kreativa process, förklarar Ove Lundkvist

Visningen av konstverken på Rådhuset går till som tidigare. Verken monteras i stora ljuslådor framför 24 av Rådhusets fönster, som vart och ett blir en lucka i kalendern. Bakom varje lucka finns ett unikt konstverk som skapats av de utvalda länskonstnärerna. Luckorna öppnas vid en viss tid varje dag mellan 1 och 24 december.

– Jag har varit i kontakt med alla konstnärer, och samtliga är mycket positiva till temat. Jag är säker på att det även kommer att vara inspirerande för besökarna på Stortorget. Vi har brutit ny mark och överraskat med våra teman genom åren, och med årets julkalender gör vi det ännu en gång, säger Ove.

 

Kontaktperson

Ove Lundkvist, producent, 0708-19 81 10, e-post: ove.lundqvist@soulnpp.se

Rådhusets Julkalender 2016 produceras av Ambitiös Holding AB i samarbete med Örebro kommun.

 

FAKTA

Rådhusets julkalender är en gigantisk adventskalender som lockar tiotusentals besökare till Örebro varje år. Tjugofyra stora ljuslådor monteras framför 24 av Rådhusets fönster, som vart och ett blir en lucka i kalendern. Bakom varje lucka finns ett unikt konstverk som skapats av utvalda bildkonstnärer. Luckorna öppnas vid en viss tid varje dag mellan 1 och 24 december.

 

Lucknummer Konstnär
1 Hjärtmyr, Anton
2 Grizelj, Branka
3 Strömberg, Pär
4 Ahlström, Josephine
5 Nilsson, Petter
6 Öhlund, Emil
7 Råhlén, Christina
8 Schortz, Lotta
9 Fagergren, Mia
10 Ernestam, Staffan
11 Creutz, Alexander
12 Lidén,Tomas
13 Lernhammar, Ulf
14 Eriksson, Magdalena
15 Hendahl, Kicki
16 Agger, Ingela
17 Medin, Olle
18 Södergren, Åsa
19 Lidén, Mirjam
20 Bates, James
21 Linder, Ulrika
22 Björk, Ann
23 Ström, Anna
24 Aguirre – Jonnson
2016-11-09T11:13:44+00:00